Monday, August 6, 2012

Sejarah Daun Stevia


 
Sebenarnya daun Herba STEVIA telah digunakan 1500 tahun dahulu. Kaum pribumi Paraguay iaitu orang Indian Guarani telah mengenali tentang kelebihan dan keunikan daun stevia ini berabad-abad sebelum penjajah-pejajah dari Eropah datang meneroka benua Latin Amerika untuk tujuan kekayaan. Ia dikenali dengan nama "Kaa he he" yang bermaksud ramuan manis. Ia memiliki tenaga pemanis yang tiada tandingannya. Mereka sering menggunakan daun Stevia ini untuk seimbangkan rasa pahit minuman “mate” (sejenis minuman tradisi seperti teh) dan juga sebagai ubat ramuan, atau sebagai jamu yang dikunyah kerana kemanisannya.  

Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar terutamanya untuk menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar. Bahan aktif yang bertanggungjawab ke atas rasa manis pada daun stevia dikenali sebagai steviol glycosides yang mengandungi stevioside dan rebaudioside. Bahan aktif ini stabil pada suhu tinggi, nilai pH yang stabil dan tidak merangsang tindak balas glycemic, menjadikan ia semakin digemari orang ramai terutamanya untuk yang ingin menghadkan pengambilan karbohidrat dan mengelakkan diabetes. Selain itu, stevia juga didapati boleh merawat tekanan darah tinggi, mengurangkan tahap asid urik dan obesiti.

Rentetan penggunaan cara tradisi yang meluas ini telah dicatat oleh orang Sepanyol dalam dokumen sejarah tersimpan di Arkib Kebangsaan di Asuncion Paraguay. Para sejarawan telah mencatat kegunaan daun Stevia oleh kaum pribumi sebagai pemanis teh “sejak zaman kuno” lagi. Seterusnya, daun Stevia ini telah diperkenalkan kepada “kaum pendatang”. Pada tahun 1800, kegunaan daun Stevia sebagai makanan harian telah meluas diterima dan diguna oleh penduduk wilayah Latin Amerika, termasuk Brazil dan Argentina.

Seperti penemuan Benua Amerika itu sendiri, “penemuan Stevia” dicatat dan telah diberi penghargaan kepada seorang penjelajah botanis Itali yang tidak bagitu kenali wilayah Guarani (dan juga dilaporkan ketika itu hadapi kesulitan untuk menemui daun herba ini) kerana telah mempercayai bahawa beliau telah “menemui” sesuatu tumbuhan herba yang tidak begitu diketahui umum.
Kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula dilakukan pada awal kurun ke 19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh herba yang kelat.

0 comments:

Post a Comment

 

Bahan Tambah Dalam Makanan Copyright © 2011 Designed by Ipietoon Blogger Template and web hosting